Cecile McLorin Salvant with band

Klarafestival 2024: the finest selection

Welke concerten mag je niet missen?

Soms is je keuze snel gemaakt. Je slaat de brochure van een festival of concerthuis open en weet meteen welke voorstellingen je zeker wel of niet wil bijwonen. Maar soms loopt het moeizamer. Je twijfelt, wikt en weegt. En dan is een leidraad welkom, zoals deze oplijsting van de must-see concerten van deze festivaleditie. En als je echt niet kan kiezen, is er vanaf nu de Klarafestival Friends Pass.

 

Grootse orkesten

Liefhebbers van symfonische muziek mogen het openingsconcert op vrijdag 8 maart niet missen, want dan viert het gelauwerde Hong Kong Philharmonic Orchestra viert zijn 50e verjaardag met dirigent Jaap Van Zweden en pianist Alexandre Kantorow. Het concert belooft een spel van hommages, met Rachmaninov's meeslepende Rapsodie op een thema van Paganini, Brahms' Eerste Symfonie en een creatie van de jonge componist Daniel Ting-cheung Lo.

Ook het Budapest Festival Orchestra onder leiding van Iván Fischer komt naar Bozar, op 21 maart. Zij geven een nieuwe invulling aan Bach's meesterlijke Mattheuspassie, door een selectie uit dit meesterwerk aan te vullen met muziek uit niet-westerse tradities. Een avond vol mededogen en troost.

 

Hong Kong Philharmonic Orchestra in action

vocaal vuurwerk

Tijdens Klarafestival 2024 brengt festivalartiest Claron McFadden drie projecten die een brug slaan tussen genres en generaties: van een muziektheatervoorstelling in de vorm van een radioprogramma rond de beruchte vaudevillian Ada ‘Bricktop’ Smith, over een happening rond Gavin Bryars' cultsong Jesus' Blood Never Failed Me Yet, tot een ode aan componist David Lang. 

Fans van het romantische lied, opgelet: pianist Evgeny Kissin en bariton Matthias Goerne laten op zondag 10 maart hun magie los op het liedrepertoire van Schumann en Brahms. Goernes fluwelen timbre en Kissins vertelkracht ontvoeren je voor één avond naar de 19e eeuw, met de liefde, de nacht en de natuur als centrale thema's. 

De Amerikaanse jazz-zangeres Cécile McLorin Salvant werd uitgeroepen tot dé stem van haar generatie. Dat ze van veel markten thuis is, bewijst ze met het haar nieuwe, grootschalige project Ogresse, waarvan ze zowel het libretto als de muziek schreef. Samen met een dertienkoppig ensemble meandert ze van barok naar Broadway, van jazz naar cabaret. Kippenvel gegarandeerd.

Ook singer-songwriter Rufus Wainwright houdt van spektakel. Op 16 maart brengt hij zijn tweede opera Hadrian in combinatie met zijn beste songs. Aan zijn zijde: het all-round Brussels Philharmonic, én onder andere de Belgische solisten Katrien Baerts en Denzil Delaere.

 

kamermuziek van het hoogste niveau

'Een goed strijkkwartet is als een goed gesprek: iedereen luistert en geeft om elkaar.'* Traditiegetrouw slaan Klarafestival en Flagey de handen in elkaar om de beste strijkkwartetten naar België te halen. Op 13 maart kan je zo naar het gerenommeerde Minguet Quartett komen luisteren. Zij vieren de 100e geboortedag van Luigi Nono met een vertolking van Fragmente-Stille, an Diotima en werk van  Ockeghem, Beethoven en Verdi - door wie Nono zich liet inspireren. In het voorprogramma kan je het veelbelovende Leonkoro Quartet horen. Het viertal toont zijn expressieve potentieel met een tweeluik waarin intimiteit en passie elkaar in evenwicht houden.

* Uit de Klara-podcast 'Eerste hulp bij klassiek'

Laatste concerten

No results found