claron presenteert
Claron

Crossroads met Claron McFadden

Lees het interview met de festivalartiest

Claron McFadden presenteert

Ontdek de projecten met de festivalartiest

Tijdens Klarafestival 2024 brengt Claron McFadden vier projecten die een brug slaan tussen genres en generaties: van een muziektheatervoorstelling in de vorm van een radioprogramma rond de beruchte vaudevillian Ada ‘Bricktop’ Smith, over een happening rond Gavin Bryars' cultsong Jesus' Blood Never Failed Me Yet, tot een ode aan componist David Lang en een workshop voor kinderen.

 

Chez Bricktop

 

Chez Bricktopzo heette de legendarische nachtclub van de Amerikaanse danseres en zangeres Ada Smith in Parijs. Het was een vrijhaven voor Franse kunstenaars én Afro-Amerikaanse musici die naar Frankrijk waren verhuisd, op de vlucht voor systemisch racisme. Claron McFadden en Claire Chevallier recreëren het broeierige klimaat van het Parijse Interbellum, toen de jazz uit Amerika overkwam en in dialoog ging met het Franse repertoire. Luigi De Angelis ensceneert deze tijdreis in de vorm van een ‘live’ radioshow. 

 

Ada Bricktop

Happening


Met Jesus’ Blood Never Failed Me Yet bracht Gavin Bryars in 1971 een ode aan een dakloze man. Vandaag initiëren Claron McFadden en Bryars in hoogsteigen persoon een collectief ritueel rond deze moderne klassieker. Samen met bevriende musici, conservatoriumstudenten en Les Choux de Bruxelles, een koor van mensen met armoede-ervaring, palmen ze Bozar een avond lang in. Naast een bijzondere versie van Jesus’ Blood klinken een nieuw werk van Bryars en een live playlist van miniconcerten, gecureerd door de studenten.

David Lang’s World


Claron McFadden brengt een ode aan de muziek van David Lang. Deze Amerikaanse componist kent de klassieke traditie op zijn duimpje, maar is steeds op zoek naar nieuwe vormen. Inspiratie kan overal in schuilen, van een familiespelletje (in little eye) tot opera (in prisoner of the state) en het Hooglied (in just). Het resultaat is altijd even bezwerend als genereus. Samen met twee jonge zangeressen, een klarinettist en percussionisten van het Ensemble TaCTuS verkent McFadden Langs veelzijdige oeuvre. 

Symphonie émotionelle

 

Claron McFadden gaat ook samen met kinderen aan de slag tijdens het festival. Op woensdag 13 maart moedigt ze kinderen tussen 6 en 12 jaar aan om hun stemmen te verkennen en expressie te geven aan wat ze voelen. Na afloop zingen ze hun lied tijdens een kort toonmoment.

 

De workshop in samenwerking met Muntpunt is gratis. 

beeld Claron McFadden © Sergei Shauchenka

Laatste concerten

No results found