das lied von der erde

mahlers liedcyclus in een arrangement van reinbert de leeuw

Het Collectief
klarafestival.be
gratis
meer info

programma

 

Gustav Mahler (1860-1911)


Das Lied von der Erde, eine Symphonie für eine Tenor- und eine Alt- (oder Bariton-) Stimme und Orchester (1909) (arr. Reinbert de Leeuw)


 

over

Geen enkele componist heeft de wereld zo welbespraakt, zo indringend en zo dikwijls vaarwel gezegd als Gustav Mahler. Steeds weer keert de dood terug in zijn oeuvre: nu eens zacht en geruststellend, dan weer woest en hevig. Das Lied von der Erde, gecomponeerd in een uiterst moeilijke levensperiode, vormt hierop geen uitzondering.
 
Mahler vertoonde in Das Lied von der Erde oude Chinese natuurlyriek, in een Duitse – bijzonder vrije en geromantiseerde – vertaling van de dichter Hans Bethge. Een plots besef van de eigen vergankelijkheid nodigt in deze teksten uit tot een hedonistisch genieten van de schoonheid van de natuur. In de laatste beweging wordt resignerend afscheid genomen.
 
De onlangs gestorven componist, dirigent en pianist Reinbert de Leeuw schreef voor het Brusselse ensemble Het Collectief een nieuw arrangement van Mahlers Das Lied von der Erde. Een liedachtige intimiteit kenmerkt zijn versie, de laatste partituur die hij voor zijn dood afwerkte.

credits

coproductie

Klarafestival, BOZAR

 

gestreamd vanuit / in samenwerking met

la Monnaie/de Munt

 

beeld ©Bruno Bonansea