Das lied von der erde

bb

Biografieën

 

het collectief

Het Collectief is een kamermuziekensemble dat in 1998 in Brussel werd opgericht. Door consequent met een vaste kern van vijf muzikanten te werken bouwde de groep een intrigerende eigen sound op, gekenmerkt door een heterogene mix van blazers, strijkers en piano. In zijn repertoire keert Het Collectief terug naar de roots van het modernisme: de Tweede Weense School. Vanuit deze solide basis worden zowel de grote twintigste-eeuwse composities als de allernieuwste experimentele stromingen verkend. Daarenboven maakt de groep furore met spraakmakende cross-overs tussen het hedendaagse en het traditionele repertoire en met adaptaties van historische muziek. Naast de vele concerten in België is Het Collectief ook internationaal aanwezig in Nederland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Duitsland, Oostenrijk, Malta, Cyprus, Litouwen, Letland, Oekraïne, Polen, in Zuid-Amerika (Peru en Brazilië) en in Azië (Hong Kong).

 

Gregor Mayrhofer

Na zijn studies directie bij Alan Gilbert aan de Julliard School New York, werd de Duitse dirigent, componist en pianist Gregor Mayrhofer in 2017 door Sir Simon Rattle aangesteld als assistent-dirigent van de Berliner Philharmoniker. Door een beurs van de Berlijnse Karajan-academie kon hij legendes assisteren als Kiril Petrenko, Teodor Currentzis, Bernhard Haitink, Daniel Harding, Herbert Blomstedt, Mariss Jansons, François Xavier-Roth, Andris Nelsons, Gustavo Dudamel, Paavo Järvi en zijn vroegere leraar Alan Gilbert. Aan de Berliner Staatsoper assisteerde hij Matthias Pintscher en aan de Wiener Staatsoper Michael Boder. Als dirigent werkte Gregor Mayrhofer reeds samen met het orkest van Bayerische Staatsoper, met het SWR Symphonieorchester, met het Lucerne Festival Academy Orchestra, de Belgrade Philharmonic, de Slovenian Philharmonic en met het Münchner Kammerorchester. Hij dirigeerde creaties met het Scharoun Ensemble van de Berliner Philharmoniker en het Ensemble intercontemporain in zowel de Keulse als de Parijse Philharmonie. Daarnaast leidde hij ook concerten met het Ensemble Ascolta, het Ensemble Proton Bern, het Hong Kong New Music Ensemble en solisten als Daniil Trifonov, Georg Nigl en Patricia Kopatchinskaja.

 

Lucile Richardot

De Franse alt en mezzosopraan Lucile Richardot studeerde in Parijs aan de Maîtrise de Notre-Dame. Ze specialiseerde zich in oude muziek en richtte in 2011 haar eigen ensemble op, Tictactus, bestaande uit haarzelf en twee theorbe-spelers. Hoewel ze gespecialiseerd is in barokmuziek, zingt Lucile Richardot van middeleeuws tot hedendaags. Ze zingt regelmatig met diverse Franse ensembles zoals Les Solistes XXI, Correspondances, Pygmalion en Les Arts Florissants. Met deze laatste groep onder leiding van Paul Agnew werkte ze mee aan de integrale uitvoering van alle madrigalen van Claudio Monteverdi. Door deze zelfde Paul Agnew werd ze uitgenodigd om met het Liverpool Symphony Orchestra de Johannes-Passion van Bach uit te voeren. Lucile Richardot zong rollen in barokopera’s van Lully, Purcell, Mazzochi en anderen. Daarnaast is ze ook regelmatig te horen met hedendaags repertoire op allerlei festivals in Frankrijk. Ze geeft liedrecitals en zingt solo’s in oratoria en passies o.a. bij Collegium Vocale Gent onder leiding van Philippe Herreweghe.

 

Yves Saelens

Yves Saelens studeerde aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel, en aan The Juilliard School te New York. Hij werd laureaat van o.a. de Salzburg International Mozart Competition en werd door de Vereniging van Belgische Muziekpers uitgeroepen tot ‘Jonge Musicus van het Jaar 2004'. Yves Saelens was solist in talrijke cantates en oratorio’s uitgevoerd in Europa, Noord-Amerika en Azië. Hij maakte zijn operadebuut met de rol van Paolino in Il Matrimonio Segreto (Cimarosa) en ontpopte zich nadien tot een veelgevraagde Mozartvertolker. Hij zong in alle grote operahuizen van België, Nederland, Luxemberg en Frankrijk en was ook reeds te horen in Carnegie  Hall New York, het Konzerthaus Wien en het Theater an der Wien. Hij werkte samen met dirigenten als Serge Baudo, Sigiswald Kuijken, Helmut Rilling, Michel Corboz, Peter Schreier, Marc Minkowski, Christophe Rousset, René Jacobs, Jean-Claude Casadesus, Dennis Russel Davies, Marcello Viotti, Evelino Pidò, Friedemann Layer, Reinbert de Leeuw en vele anderen.

 

Reinbert de Leeuw

Reinbert de Leeuw (1938-2020) was een bevlogen dirigent, pianist, componist en voorvechter van de hedendaagse muziek. Hij studeerde muziektheorie en piano in Amsterdam en compositie bij Kees van Baaren in Den Haag. Samen met zijn medestudenten Louis Andriessen, Jan van Vlijmen, Peter Schat en Misha Mengelberg wilde hij in de jaren zestig het Nederlandse muzieklandschap veranderen. Gedurende zijn leven heeft de Leeuw zich als een ware ambassadeur ingezet voor componisten als György Ligeti, Galina Oestvolskaja en Claude Vivier. In 1974 richtte hij met studenten van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag het Schönberg Ensemble op. Dit ensemble, opgegaan in Asko|Schönberg, richtte zich in eerste instantie op de uitvoering van de muziek van de Tweede Weense School en groeide onder leiding van de Leeuw uit tot een internationaal vermaard ensemble voor hedendaagse muziek. Tot het midden van de jaren tachtig was de Leeuw ook actief als componist. Daarna wierp hij zich vooral op als arrangeur.

 

 

volledige Bezetting

Het Collectief

    Toon Fret, fluit en piccolo

    Piet Van Bockstal, hobo en althobo

    Julien Hervé, klarinet

    Nele Delafonteyne, klarinet en basklarinet

    Pieter Nuytten, fagot en contrafagot

    Eliz Erkalp, hoorn

    Wibert Aerts, viool

    Liesbeth Baelus, viool

    Paul De Clerck, altviool

    Martijn Vink, cello

    Jonathan Focquaert, contrabas

    Astrid Haring, harp

    Dirk Luijmes, harmonium

    Thomas Dieltjens, piano en celesta

    Miguel Sanchez Cobo, percussie

Gregor Mayrhofer, dirigent

Lucile Richardot, mezzosopraan

Yves Saelens, tenor