timing

20:00 

 

uitvoerders

Philippe Herreweghe, muzikale leiding
Collegium Vocale Gent
     Dorothee Mields, sopraan
     Barbora Kabatková, sopraan
     Robert Gethell, alt
     Tore Tom Denys, tenor
     Wolf Matthias Friedrich, bas
     Ageet Zweistra, cello
     Bart Naessens, orgel

 

lees de biografieën hier

programma

 

Johann Herman Schein (1586–1630)


Israelis Brünnlein - geistliche Madrigale zu 5 Stimmen und Generalbass


 

over

Net als Samuel Scheidt en Heinrich Schütz wist ook Johann Hermann Schein de emotionele kracht van de moderne Italiaanse muziek in zijn composities te vatten. Als cantor aan de Thomaskirche in Leipzig en dus één van Bachs illustere voorgangers verbond hij het zuiderse idioom met zijn eigen Lutheraanse wereld. Zijn magnum opus, de vijfstemmige madrigaalbundel Israelis Brünnlein uit 1623 is hiervan het schitterende bewijs. Moeiteloos combineert hij de polyfone stijl met barokke expressiviteit tot een geniale bron van muzikale zeggingskracht.


Omwille van een coronabesmetting kon de opname van het concert dat oorspronkelijk gepland stond niet doorgaan. In overleg met Collegium Vocale Gent en Flagey opteerden we ervoor om Dolcissima mia vita - Carlo Gesualdo’s Vijfde Madrigaalboek te vervangen door Israelis Brünnlein - madrigalen van Johann Herman Schein. Deze voorstelling werd eind februari 2021 in de Karmelietenkerk te Gent opgenomen.

meer weten?

achtergronden en volledig programma

liedteksten en vertalingen

 

registreer nu

Klarafestival 2021 the digital experience gaat door van 13 tot 22 maart. Ontdek vergeten parels, onbetwiste meesterwerken, tal van nieuwe creaties en ook nieuw talent. Wilt u genieten van de gratis digitale concerten? Registreer nu via www.klarafestival.be/live en bekijk het volledige festival in optimale beeld -en geluidskwaliteit.

credits

coproductie

Klarafestival, Flagey
 

gestreamd vanuit

Flagey (Studio 4)

 

courtesy of

Evil Penguin TV

 

Collegium Vocale Gent en Philippe Herreweghe zijn artists in residence in Flagey.

 

Beeld © Björn Comhaire