thuriot

week van de belgische muziek

Deze Belgische artiesten ontdek je tijdens Klarafestival 2024

Deze week is het Week van de Belgische Muziek. En dus stellen wij met trots de artiesten van eigen bodem voor die je tijdens Klarafestival 2024 live aan het werk kan zien. Van vaste waarden als het Belgian National Orchestra, Brussels Philharmonic en Muziektheater Transparant, over solisten als Bram De Looze en Philippe Thuriot, tot ensembles als Dionysos Now! en Ictus. En dat in steeds verrassende constellaties.

 

vaste waarden

Vernieuwing en avontuur zitten ingebed in het DNA van het Brussels Philharmonic. Dat bewijzen hun concerten met singer-songwriter Rufus Wainwright op 16 maart en met Schönbergs meeslepend symfonisch gedicht Pelleas und Melisande op 23 maart.

Het Belgian National Orchestra zorgt dan weer voor ritmisch vuurwerk op 15 maart, want dan combineert het orkest Stravinsky’s meesterwerk Le Sacre met Tejas van de betreurde Wim Henderickx. 

Muziektheater Transparant trapt het festival af met een bijzondere première op 9 maart: samen met festivalartiest Claron McFadden en pianist Claire Chevallier recreëren ze het broeierige klimaat van het Parijse Interbellum in de vorm van een ‘live’ radioshow. 

Meesters van de improvisatie

Klarafestival presenteert twee solisten van eigen bodem die op het kruispunt van improvisatie en compositie navigeren. Op 20 maart blaast Philippe Thuriot de betoverende klaviersonates van Domenico Scarlatti nieuw leven in. Twee dagen later is het de beurt aan jazzpianist Bram De Looze: tijdens een middagconcert in Flagey presenteert hij zijn vierde soloalbum Spotting Gateways.

Magistrale polyfonie

Ook aan liefhebbers van de heilzame en warme klanken van de polyfonie is gedacht. Op 23 maart brengen tenor Tore Tom Denys en zijn vocale ensemble Dionysos Now! een ode aan de 16e-eeuwse superster Adriaan Willaert met diens Johannespassie.

Tussen concert en installatie

Al sinds 2009 oogsten de hybride Liquid Rooms van Ictus succes in heel Europa. Tijdens Klarafestival presenteren ze de tiende editie van dit format, deze keer met een focus op het excentrieke oeuvre van Robert Ashley.

Kunstenaar Hans Beckers werkt dan weer op het snijvlak van muziek en geluidskunst. In La Floresta verkent hij de verhouding tussen mens, natuur en technologie, samen met blazers Berlinde Deman en Nathan Daems.

Laatste concerten

No results found