Let's stick together (c) Jimmy Marble

Klarafestival against War

Let’s Stick Together tegen zinloos geweld

Klarafestival deelt de verontwaardiging over de oorlog in Oekraïne. Als lid van de European Festival Association onderschrijven we de oproep om als Festivals against War via kunst en cultuur te blijven verbinden. Klarafestival verenigt artiesten en publiek van alle nationaliteiten, uit alle gemeenschappen, om via muziek tot dialoog en tot inzicht te komen. 

 

Onze festivalthema’s en concerten zetten aan tot reflectie. Ze bieden schoonheid en troost, maar houden ook een spiegel voor. Met ‘Let’s Stick Together’ als motto van Klarafestival 2022 is dat meer dan ooit het geval. Het is een oproep tot solidariteit en eenheid. En tegelijk een aanklacht tégen geweld, polarisatie en het lijden dat hieruit voortvloeit.
 

Verschillende artiesten drukten de wens uit om tijdens het festival via de muziek te reflecteren over de wreedheid en de hulpeloosheid bij deze oorlog. Klarafestival steunt hen, in solidariteit met de slachtoffers. Zo start het openingsconcert op vrijdag 11 maart in Bozar met het contemplatieve Hymn 2001 van de Oekraïense componist Valentin Silvestrov, uitgevoerd door het Orchestre National de France onder leiding van Cristian Măcelaru. Ook dirigent Vladimir Jurowski en het Bayerisches Staatsorchester zullen op 16 maart een korte ode brengen aan de oorlogsslachtoffers. Daarnaast zal Brussels Philharmonic op 19 maart het nieuwe werk Slava Ukraini! Heroyam Slava van Vlaams componist Piet Swerts creëren, dat hij schreef als persoonlijke reactie op deze crisis.

 

Tot slot gaf Festivals for Compassion, een initiatief van Wonderfeel Festival, de opdracht aan de Oekraïens-Nederlandse componist Maxim Shalygin om via muziek tot vrede op te roepen. Het resultaat, Drop after drop, gaat tijdens Klarafestival in première op vrijdag 25 maart in Bozar, uitgevoerd door het Belgian Nation Orchestra onder leiding van Dirk Brossé. De compositie zal nadien op verschillende Europese festivals uitgevoerd worden en kan en gevolgd worden via www.festivalsforcompassion.com.

 

Verschillende componisten in het programma vatten de wreedheid of de onmacht die met oorlog gepaard gaat. Dat doen ze als observator of als betrokkene. Niet zelden levert dat beladen en zelfs omstreden werk op. Klarafestival presenteert ze onverminderd, kadert ze, maakt ze bespreekbaar, in de hoop eruit te leren. Want enkel in dialoog, met elkaar en met het verleden, zetten we stappen naar een harmonieuze samenleving.

 

Let’s Stick Together tegen zinloos geweld
Let’s Stand Together in onze solidariteit naar alle getroffenen
Let’s Strive Together voor een vredevolle toekomst

Laatste concerten

No results found