Het STEGREIF.orchester, waarvan enkele instrumentalisten op Klarafestival de voorstelling Listening to the change brengen, is geen orkest in de klassieke zin van het woord. De muzikanten voeren niet zomaar kritiekloos partituren uit, zitten niet strak in het pak en hebben ook geen behoefte aan een dirigent wiens wil wet is. Componisten als Beethoven zijn slechts een vertrekpunt, een basis die wordt aangevuld met elementen uit de volksmuziek, de blues, de jazz, klezmermuziek en rock-’n-roll. Op het podium staan 30 muzikanten die zelf creëren, componeren en vooral heel veel bewegen.

 

De artistiek leider van het in 2015 opgerichte STEGREIF.orchester is Juri de Marco. Als klassiek hoornist, pianist, jazztrompettist, arrangeur en componist weigert hij te kiezen tussen het omarmen en het breken van tradities. Hoe zit het orkest van de 21ste eeuw eruit? Wat maakt de huidige techniek allemaal mogelijk? En heeft Europa een rol te spelen in de totstandkoming van internationale cultuurprojecten? Rolf Falter, directeur van het Bureau van het Europees Parlement in België, daarnaast ook historicus, journalist en schrijver, gaat met Juri de Marco hierover in gesprek.

registreer nu

Klarafestival 2021 the digital experience gaat door van 13 tot 22 maart. Ontdek vergeten parels, onbetwiste meesterwerken, tal van nieuwe creaties en ook nieuw talent. Wilt u genieten van de gratis digitale concerten? Registreer nu via www.klarafestival.be/live en bekijk het volledige festival in optimale beeld -en geluidskwaliteit.

credits

productie

Klarafestival

 

in samenwerking met

het Europese Parlement
 
Het gesprek wordt in het Engels gevoerd.

© Bernd_Schölzchen