musikaa

"Beter een goede buur dan een verre vriend.” Met deze gedachte in het achterhoofd willen Klarafestival en BOZAR de band aanhalen met de Brusselaar en zijn habitat. Een eerste stap in die richting is MUSIKAA, een samenwerking met de gemeente Molenbeek en enkele culturele partners die deze gemeente rijk is. We organiseren één groot muziekfeest waarbij de ontmoeting centraal staat. Met niet-Molenbekenaars, die deze Brusselse gemeente beter willen leren kennen, en ook tussen Molenbekenaars onderling. Het doel van dit alles? Een duurzaam en inclusief traject dat wederzijds inspireert.

Waarom Molenbeek? Molenbeek is een toonbeeld van een diverse en kosmopolitische samenleving boordevol creatief talent. Dat bewijzen de vele succesvolle projecten van de culturele partners die mee hun schouders onder MUSIKAA zetten. Hun ervaringen inspireerden ons om samen te werken aan een muziekfeest voor alle muziekliefhebbers, groot én klein.

Enkele van de aanslagplegers in Parijs zetten Molenbeek in 2015 internationaal in een slecht daglicht. Desondanks ontstaan sindsdien nog steeds zo vele positieve projecten in Molenbeek. Tot die energieke veerkracht en positieve uitstraling van Sint-Jans-Molenbeek als buurt, als gemeente en als deel van Brussel wil Klarafestival zijn steentje bijdragen. Uiteindelijk is MUSIKAA een leerproces waarmee Klarafestival, BOZAR en alle betrokken partners reflecteren over zichzelf, de rol en de impact van muziek in de maatschappij. En waar beter deze gezamenlijke oefening/bezinning starten dan in Molenbeek?  

Dit jaar nodigden vijf Molenbeekse organisaties lokaal talent uit voor evenveel artistieke projecten. Jongeren van # IMAGINE 1080 (foto- en filmatelier, Huis van Culturen en Sociale Samenhang van Sint-Jans-Molenbeek) en Molenzine (Citizen Motion, LaVallée) legden deze vast in vijf videoportretten en evenveel portretfoto’s die vanaf 21 maart in het historische centrum van Molenbeek het straatbeeld zullen opfleuren. Geïnteresseerden kunnen hun eigen parcours uitstippelen met deze foto’s als leidraad. Door QR-codes te scannen kunnen ze bovendien meteen de videoportretten ontdekken. Zo hoopt MUSIKAA enerzijds de trouwe bezoekers van Klarafestival en BOZAR te verleiden tot een ontdekkingstocht in Molenbeek. Anderzijds is deze editie een uitnodiging voor de inwoners van Molenbeek om musici van eigen bodem te ontdekken en MUSIKAA actief mee vorm te geven in de toekomst.. 

Hieronder geven we meer duiding bij de locaties, artiesten en partnerorganisaties.

DE VAARTKAPOEN

Gemeenschapscentrum De Vaartkapoen is al meer dan 35 jaar actief in Molenbeek. Van een iconische muziektempel vervelde het tot een brede muziekwerking. Cocreatie met buurtbewoners, safe space voor kwetsbare groepen en kansen voor nieuw talent: het engagement van de VK reikt ver. Op uitnodiging van de Vaartkapoen ontdekt Alex Deforce Molenbeek al wandelend. Hij vertaalt als woordkunstenaar zijn ervaringen en verwonderingen in woorden. Naar analogie met het Secretes Sessions project sluit Deforce zich enkele dagen op in de Vaartkapoen met een bonte groep lokale musici: rietblazer Jordi Grognard, oudspeler Abid Bahri en producer DJ ATHOME (Front de Cadeaux) schrijven muziek bij de tot woorden herleide ervaringen van de woordkunstenaar. De jonge Molenbeekse videasten nemen je daarop mee op wandel langs de echte gems in hun Molenbeek.

 

ontdek (audio) de volledige performance hier

FOYER / MIGRATIEMUSEUM

Niet veel langer dan een jaar geleden opende het MigratieMuseumMigration zijn deuren in Molenbeek, ter gelegenheid van vijftig jaar Foyer. Foyer is een werking die in de jaren 70 begon als jeugdhuis met zelfs een eigen kleine zoo, inclusief leeuw, aan het Noordstation. Na een verhuis naar Molenbeek ontpopte ze zich tot een enorme organisatie die ijvert voor een inclusieve samenleving die positief omgaat met diversiteit en streeft naar volwaardige participatie voor iedereen.

In het museum vertelt de collectie herinneringen, foto’s en souvenirs, het verhaal van de vele migranten die Brussel tot de stad maakt die ze vandaag is: kleurrijk, kosmopoliet, dynamisch. Via individuele en thematische kijkdozen ontdekt de bezoeker de stad, zijn of haar eigen geschiedenis en het leven van anderen. Vanaf maart wijdt het museum één van haar thematische kijkdozen aan muziek en instrumenten die mee migreerden naar Brussel en mee kleur gaven aan de veelzijdige Brusselse cultuur. De Iraakse oudspeler Hussein Rassim en de Franse celliste Juliette Lacroix stellen het MigratieMuseumMigration muzikaal voor.

 

ontdek de volledige performance hier

bonnevie / metx

Het Bonneviepark is sinds 1981 een plek van ontmoeting in het drukbevolkte hart van Molenbeek. Na de onteigeningen en sloopwerken die nodig waren voor de aanleg van een metrolijn, werd met de hulp van de Koning Boudewijnstichting en het buurthuis Bonnevie een eerste speelplein ingericht. Recent kregen buurtbewoners en lokale jongeren en kinderen inspraak bij de heraanleg van het park. Het resultaat is een hernieuwde ontspanningszone voor jong en oud met petanquebanen, panna soccervelden … Remork & Karkaba zetten deze bruisende plek in de verf.* Karkaba is een groep voornamelijk Molenbeekse musici met veeleer Marokkaanse roots die traditioneel Marokkaanse muziek (Gnawa, dans en muziek) brengt maar ook uitwisseling zoekt met andere muziekstijlen. Ze treden samen op met een groep blazers als Remork & Karkaba. Remork & Karkaba is een van de projecten van MetX, een productiehuis dat de verschillende culturen in een grootstad als Brussel omarmt en samen met artiesten van diverse horizonten, originele repertoires en ensembles creëert.


*Door de huidige hygiënische veiligheidsmaatregelen, werd gekozen om de opname van deze video te laten doorgaan op de industriële site in de Manchesterstraat waar De Vaartkapoen en Recyclart huizen.

 

ontdek de volledige performance hier

lavallée

La Vallée biedt  sinds 2014 een thuis voor meer dan 150 diverse organisaties en artiesten in een oude Molenbeekse wasserij. De creatieve hub is een initiatief van Smart, een coöperatieve die advies, opleidingen en tools aanbiedt om zelfstandigen bij te staan in hun professionele ontwikkeling. De plek charmeert ook beleidsmakers. Op uitnodiging van koning Filip, ontving LaVallée bijvoorbeeld in 2018 de Franse president Macron om in gesprek te gaan met de Molenbekenaars en om Frankrijk het echte Molenbeek te leren kennen. Na de aanslagen in Parijs in 2015 hing er immers internationaal een schaduw over Molenbeeks reputatie. Sinds haar oprichting bouwde LaVallée een expertise op in de presentatie van elektronische muziek en hedendaagse kunsttentoonstellingen. Voor MUSIKAA nodigt LaVallée Otto Lindholm uit. Hij was een van de eerste artiesten die LaVallée programmeerde. De producer mixt elektronische klanken met akoestische contrabas tot een fraaie soundscape voor de oud-industriële wasserij.

 

ontdek de volledige performance hier

HUIS VAN CULTUREN EN SOCIALE SAMENHANG

In Het Huis van Culturen en Sociale Samenhang van Sint-Jans-Molenbeek stellen buurtbewoners een interessante compositie voor. Guy Danel en het Dónisi kwartet van het vlakbij gevestigde Chamber Music for Europe werken samen met jongeren die Samir Bendimered begeleidt in het atelier Molenberlin. Die jongeren zetten hun eerste stappen in de wereld van het gesproken woord: slam, rap, zang… Op die manier ontstaat een boeiende hedendaagse kruisbestuiving. Jonge videasten in opleiding in het foto- en filmatelier linken het muzikale resultaat aan de oude meisjesschool die sinds 2006 aan Het Huis der Culturen onderdak biedt. Via workshops en ateliers bouwt het Huis zijn ambitie als  laagdrempelige, openbare artistieke ruimte met een enorm buurtnetwerk verder uit: Molenbeekois, hun verenigingen, scholen… Kortom alles wat artistiek leeft in Molenbeek.

 

ontdek de volledige performance van asfour hier
ontdek de volledige performance van respire floyd hier

Ontdek de volledige tekst van respire floyd hier

Ontdek de volledige tekst van asfour hier

 

 

Wil je meer weten over dit project? Contacteer Bert, onze projectverantwoordelijke.