sound & vision

muzikantenBIOGRAFIEËN

 

ART’uur (Wim Van Hasselt / Koen Plaetinck) - Parvati / Televisioniist

Trompettist Wim Van Hasselt en percussionist Koen Plaetinck vormen samen het duo ART'uur. Wim Van Hasselts unieke lyriek en Koen Plaetincks creativiteit zorgen voor een zeldzame synergie. Hun onbegrensd vertrouwen in elkaars muzikale kunde, hun onvoorwaardelijk respect en jarenlange vriendschap leiden tot een bijzondere symbiose met een duidelijke, gemeenschappelijke overtuiging: authenticiteit, schoonheid en creativiteit als enig doel. Als tegengewicht voor de soms snelle, oppervlakkige professionele dagtaken is de allesomvattende drijfveer van ART'uur het zoeken naar diepgang en het beleven van een creatief proces waarin compromisloos musiceren, authenticiteit en vernieuwing versmelten. In dialoog met diverse zorgvuldig uitgekozen componisten en visuele kunstenaars, alle grenzen van hun uitgebreid instrumentarium verkennend, vertellen zij hartstochtelijk hun persoonlijk verhaal.

 

Alice Van Leuven - Echo de clèves

Alice Van Leuven is afgestudeerd aan de Universität der Künste in Berlijn waar ze de solistische masteropleiding volgde in de vioolklas van Mark Gothoni met kamermuziek cursussen van het Artemis Kwartet. Ze studeerde voordien aan de Hochschule für Musik und Tanz in Keulen met Susanna Yoko Henkel en aan het Koninklijk Conservatorium Brussel met Philippe Graffin. Ze is lid van het Sonos Ensemble en van het Trio Aries dat in februari 2020 de wedstrijd Supernova won. Het trio won daarbij ook de speciale CD opname-prijs die in 2021 zal verschijnen. Ze werd uitgenodigd op verschillende festivals zoals Festival Midi-Minimes, de Zomer van Sint Pieter, Klara in deSingel, Festival Musiq3 en Festival Resonances. Als soliste trad Alice meermaals op met het orkest Sinfonietta (o.l.v. Luc Bartholomeus) en l'Orchestre de Chambre de la Néthen (o.l.v. Alain et Benoît Meulemans). 

 

Diamanda La Berge Dramm - The air we breath

Diamanda La Berge Dramm groeide op in Amsterdam in een muzikale familie en speelt viool sinds haar vierde. Ze werd vanaf jonge leeftijd omringd door spilfiguren uit de klassieke muziek en de avant-garde- en improvisatiescene. Ze werkte samen met componisten als Christian Wolff, Alvin Lucier, Gunther Schuller, Chaya Czernowin, George Benjamin, en Georg Friedrich Haas. Diamanda La Berge Dramm studeerde in Den Haag, Boston en Amsterdam. Bij haar afstuderen ontving ze de John Cage Award, voor haar inzet voor de hedendaagse muziek. In 2018 won ze de Dutch Classical Talent Award. Inmiddels groeide ze uit tot een internationaal succesvol solist, kamermusicus en bandlid. Met rocklegende John Cale deelde ze het podium tijdens concerten in Londen en Brussel. Diamanda La Berge Dramm is een van de oprichters van het collectief Splendor.

 

Frederik Croene - Diamond Princess

Pianist-componist Frederik Croene studeerde in 1999 af aan het Conservatorium in Brussel en ontwikkelt sindsdien verschillende trajecten waarin hij reflecteert over de gelaagde, steeds veranderende identiteiten van de klassieke pianist. Deze vinden hun oorsprong in een 19de-eeuws romantisch idioom en daarom is ook voor Frederik Croene virtuositeit nog steeds een belangrijke communicatietool. Hij speelt het klassieke repertoire, neemt dit op en werkt daarnaast intensief samen met componisten als Michael Beil, Johannes Kreisler, Simon Steen-Andersen, Michael Finnissey, Alexander Schubert en Stefan Prins. In 2010 formuleerde hij het concept 'Le Piano Démécanisé', wat een belangrijk keerpunt was in zijn carrière als componist-performer. Met pianiste Elisa Medinilla richtte hij PIANOGUIDE op, een dynamische denktank voor pianisten die samen met programmatoren concertavonden ontwikkelt en waarvoor Frederik Croene ook nieuwe composities schrijft. Andere paden die hij bewandelt, focussen meer op transdisciplinair werken (met Karl Van Welden), improvisatie en intuïtieve performance-/studio-opnames (met Timo van Luijk a.k.a. Af Ursin). Frederik Croene is ook pianoleerkracht en leidt het Vinim-Atelier, een plaats voor experimenten met nieuwe muziek. In een kleine zaal in Merelbeke cureerde hij PXP (2015-2020), een reeks concerten met experimentele muziek.

 

Vessel - We’ll find you when the sun goes black

Vessel is het muzikale alter ego van de Londense componist Sebastian Gainsborough, Zijn eerste album Order of Noise kwam uit bij Tri-Angle Records. In 2014 boekte zijn tweede album Punish, Honey grote successen. Het nummer Red Seks werd gebruikt in de trailer van Park Chan-Wooks film The Handmaiden. Na een tournee en heel wat artistieke residenties verscheen eind 2018 zijn derde album Queen of Golden Dogs. Vessel is medestichter van het in Bristol gevestigde muziekcollectief Young Echo en ging in residentie bij onder meer Aldeburgh Music, Tate en Somerset House.

 

Guy Vandromme - Drei Choräle

Pianist/dirigent Guy Vandromme is een muziektheater- en operaperformer, danser, solist, begeleider, dirigent en artistiek directeur. Hij was een van drijvende kracht achter Brugge 2002 - Culturele Hoofdstad van Europa, is verantwoordelijk voor het festival Klankenstroom en lanceerde in Zuid-Tirol het festival Talklang. Hij probeert muziektheater als genre open te breken, gaat daarvoor samenwerkingen aan met eigentijdse kunstenaars en ontdekt ook vergeten muziek. Zijn eerste solo-opname in samenwerking met de sopraan Olalla Aléman verscheen in 2018 bij Edition Wandelweiser Records en bevatte de Number Pieces van John Cage en Socrate van Eric Satie.