festival restaurants

les brigittines

de plezierkeuken van dirk

In de Brigittines ben je de gast van meesterkok Dirk Myny. Het is gezellig zitten in dit oude, art nouveau postkantoor met de grote open haard. En de bediening is vriendelijk en heel verzorgd. Een hele maaltijd lang laat Dirk je kennismaken met zijn plezierkeuken waar hij de nadruk legt op lokale producten.

 

wanneer koken een passie wordt

Dirk is een op en top Brusselaar, zijn vader is Vlaams, zijn moeder een Waalse. Op zijn lauweren rusten, is niet aan hem besteed. Alles kan altijd beter, is zijn motto. Hij kiest resoluut voor de kwalitatieve brasseriekeuken, bekende gerechten krijgen bij hem hun echte smaken terug. Elk bord is uniek, want elk basisproduct is uniek. En de gerechten zijn licht.

Dirk Myny blijft zoeken naar authenticiteit: zijn keuken is traditioneel maar ze wordt telkens opnieuw heruitgevonden.

harvest

Op een rustig pleintje, ver weg van de drukte van de hoofdstad, biedt Harvest op een boogscheut van het De Brouckèreplein en het Sint-Katelijneplein een smakelijke verpozing aan de bezoekers van Klarafestival. Op het ritme van de seizoenen vindt de keuken van chef Moh Timazrib zich telkens opnieuw uit en respecteert daarbij een rode draad: respect voor de producten, precisie van de cuisson en genereuze porties. Zijn originele creaties en zijn aparte versies van klassiekers zijn de reden waarom deze zaak, die haar deuren opende in 2017, vermeld wordt in de Michelin en Gault & Millau. Harvest staat ook voor passie voor fijne wijnen en heeft meer dan 200 referenties uit Europa en de nieuwe wereld op de wijnkaart. Elke maand werkt sommelier Erwan Mevel mooie harmonieën uit met de nieuwigheden op de kaart, waarbij hij erover waakt dat de prijzen democratisch blijven.

humus & hortense

Chef Nicolas Decloedt leerde het vak in de beste restaurants van Europa (Mugaritz, In de Wulf, Bon Bon). Zijn liefde voor de rijke Belgische culinaire traditie koppelt hij aan duurzame keuzes, botanisch onderzoek en wildpluk. Met het oog van een voormalig kunstfotograaf maakt hij van elk bord een artistieke compositie.

Caroline Baerten begon als kunsthistorica, maar voltooide daarna een koksopleiding aan het gerenommeerde culinaire instituut Ter Duinen in Koksijde. Daarnaast is zij voedingsdeskundige en WSET gecertificeerde sommelière. Als creatief manager uit zij haar artistieke kant in het unieke interieurdesign en keramiek, exclusief voor humus x hortense gecreëerd.

Maar bovenal is het succes te danken aan teamwerk. Samen met botanist-wild farmer Dries Delanote en voedingswetenschapper Maxime Willems onderzoeken keukenteam en mixologist/bartender de smaakvolle eigenschappen van groenten, geleid door duurzame zero-waste principes en eeuwenoude fermentatietechnieken. Keuken en zaal streven samen naar de allerhoogste kwaliteit.