metamorphosen

antwerp symphony orchestra: strauss en wagner

Antwerp Symphony Orchestra
klarafestival.be
gratis
meer info

programma 

 

Richard Strauss


Serenade in E-flat major, Op. 7, „Serenade for Winds”
Metamorphosen für 23 Solostreicher


 

Richard Wagner


Siegfried-Idyll, WWV 103


 

over

Op 17-jarige leeftijd componeerde Richard Strauss de Serenade voor 13 blazers. Toen Hans von Bülow, de pianist-dirigent die de première van Wagners Tristan und Isolde dirigeerde, het werk hoorde, was hij laaiend enthousiast. Hij nam de compositie op in een concertprogramma dat hij in vele Duitse steden dirigeerde en schonk de jonge Richard Strauss zo zijn eerste naamsbekendheid.
 
Bijna een halve eeuw later, tijdens de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog, ontstond Richard Strauss’ laatste grote orkestwerk: Metamorphosen. Deze beklijvende, zich alsmaar verder ontwikkelende treurzang is een in memoriam aan de talrijke Duitse cultuurhuizen – plaatsen waar Richard Strauss zijn hele leven in had gewerkt – die aan het einde van de oorlog door bombardementen van de geallieerden van de kaart werden geveegd.
 
Wagner schreef de Siegfried-Idyll, oorspronkelijk de Tribschener Idyll genoemd, in 1870 als verrassing voor de 33ste verjaardag van zijn vrouw Cosima. Het werk werd voor de eerste keer ’s ochtends vroeg uitgevoerd in de traphal van Wagners landhuis in Tribschen. In haar dagboek noteerde Cosima dat ze zachtjes door de muziek werd gewekt, waarna Wagner binnenkwam en haar de partituur overhandigde. Later verwerkte Wagner deze idyllische muziek in Siegfried, het derde deel van zijn Ring-tetralogie.
 

credits

coproductie

Klarafestival, Antwerp Symphony Orchestra

 

gestreamd vanuit

Koningin Elisabethzaal

 

 Beeld ©Vincent Callot