debat: in het oog van de klimaatstorm

kunst, wetenschap en activisme over persoonlijk engagement

Saskia Venegas Aernouts, Jean-Pascal van Ypersele, Eka van Baaren
klarafestival.be
gratis
meer info

programma

 

saskia venegas aernouts


Premonición 


 

over

De klimaatopwarming is een feit en spoort met duidelijke signalen aan tot actie. Regeringsleiders en staatshoofden ontmoeten elkaar om de zoveel tijd maar zorgen zelden voor bevredigende resultaten. Kan, in het aanschijn van een dergelijk mondiaal probleem, persoonlijk engagement een verschil maken? Een wetenschapper, een componiste en een milieu-activiste gaan hierover met elkaar in debat, gemodereerd door Klarapresentator Sander De Keere.
 
De stem van de wetenschap wordt vertolkt door Jean-Pascal van Ypersele, professor aan de UCLouvain en tevens Belgiës bekendste klimaatwetenschapper. Zijn boek In het oog van de klimaatstorm werpt een blik achter de schermen van grote internationale klimaatconferenties. De tweede gesprekspartner is de Spaans-Belgische componiste Saskia Venegas Aernouts. Zij schreef onder andere muziek voor het maatschappelijk geëngageerde theater van Milo Rau. In hoeverre wordt haar werk beïnvloedt door een problematiek als de klimaatsverandering? De derde persoon die deelneemt aan het debat, werd afgevaardigd door Extinction Rebellion. Eka van Baaren is sinds 2018 actief in de Belgische tak van deze radicale milieubeweging.
 
Altvioliste Rhea Vanhellemont, die met het Desguin Kwartet een van de laureaten was van SUPERNOVA 2020, voert voorafgaand aan het debat de compositie Premonición (Voorgevoel) uit van Saskia Venegas Aernouts.

Het debat wordt in het Nederlands gevoerd.

 

credits

coproductie

Klarafestival, Muntpunt

 

gestreamd vanuit

Muntpunt

 

Beeld © Serj Tyaglovsky