de oude woorden...

Een idylle van pfeijffer op muziek van frederik neyrinck

 

 

Ilja Leonard Pfeijffer, Frederik Neyrinck
klarafestival.be
gratis
meer info

programma 

 

frederik neyrinck


De oude woorden van een tijd die komen gaat


 

over

Nederlands bekendste schrijver? Ilja Leonard Pfeijffer! Hij liet zich niet alleen opmerken met groot opgezette romans als Brieven uit Genua, La Superba en Grand Hotel Europa, maar schrijft ook exquisiete poëzie. Zijn laatste gedichtenbundel, Idyllen, verscheen in 2015 en bestaat uit maar liefst 50 verhalende gedichten in rijmende alexandrijnen. In een tijdperk van Facebook- en Twitterverslaving, bootvluchtelingen en het Israëlisch-Palestijnse conflict zijn Pfeijffers Idyllen vooral een afscheid van het idyllische. Als troost rest de lezer echter Pfeijffers onovertroffen taalspel.

Klarafestival en Passa Porta Festival vroegen aan Ilja Leonard Pfeijffer om, met onze door de pandemie veranderde leefwereld in het achterhoofd, een nieuwe idylle te schrijven. Op basis van dit gedicht, getiteld De oude woorden van een tijd die komen gaat, componeerde Frederik Neyrinck een nieuw werk voor sopraan, vertelstem, twee koper- en twee houtblazers.

Instrumentalisten van het Antwerpse blazersensemble I SOLISTI voeren deze compositie uit in samenwerking met Lore Binon (sopraan) en Josse De Pauw (vertelstem). Voorafgaand aan de creatie van De oude woorden van een tijd die komen gaat wordt Ilja Leonard Pfeijffer geïnterviewd door Nicky Aerts (Klara).

het interview voorafgaand aan de creatie wordt in het Nederlands gevoerd.

 

credits

opdracht

Klarafestival, Passa Porta Festival

coproductie

Klarafestival, Passa Porta Festival, BOZAR, Muziektheater LOD

 

gestreamd vanuit

BOZAR (zaal M)

 

Beeld ©Stephan Vanfleteren