klarafestival — the digital experience

Met de lente in zicht wordt Klarafestival 2021 steeds concreter. Enige tijd geleden beloofden we – met Es ist noch nicht alles verloren! – een troostend en hoopvol festival dat de relatie tussen de mens en zijn leefomgeving centraal stelt. Tijd voor een update.

sound & vision — drei choräle (trailer)

Op 18 maart presenteren we 'sound & vision': een avond dat focust op audiovisuele creaties. Guy Vandromme (piano) en de choreografe Isabella Soupart sluiten de avond af met een compositie van de Duitse componiste Eva-Maria Houben.

Film / Episode#1 Een nieuwe format die een tijdsbeleving schept in relatie tot architectonische ruimte, dans, geluid, veldopnames en beeldende kunst

Wat als een regisseur-choreograaf en beeldende kunstenares met een oog voor film, een muzikant ontmoet die zich eveneens laat leiden door de stilte en de ruimte en deze exploreert in het ritme van het zonlicht? Wat als een choreograaf en een muzikant een film maken waarin dans, architectuur en het sonore landschap van de stad tegen elkaar aan schuren en mekaar bevruchten? Dan wordt tijd en ruimte opgerekt en ontstaat er een bijzonder biotoop, dat niet alleen reikt voorbij het museum en het danstheater, maar een nieuwe relaties  schept tussen dansers, kunstenaars en het publiek.


Choreografe Isabella Soupart en pianist Guy Vandromme delen het principe van ‘interdeterminacy’, wat zoveel wil zeggen als de toevalligheden van het leven laten spelen in het creatieproces. In het project Stretch + Timemonochromes komt dat niet-determinisme tot uiting door ‘nieuw luisterervaringen’ te verkennen in combinatie met het exploreren van nieuwe dansformats. Verschillende lagen en intensiteit van geluid worden uitgerekt;
muzikanten onderzoeken texturen door kleine eenheden van klankmateriaal over elkaar heen te laten schuiven. Ondertussen, onafhankelijk van de geluiden en de muziek, ontwikkelen de dansers op een gelijkaardige manier hun dans uit kleine dansbewegingen.
Het werken met lagen van geluid en dans roept verwantschap op met monochrome schilderkunst.


Vandaar de titel Stretch + Timemonochromes. Naast de gelaagdheid speelt tijd een centrale rol in het project van Soupart & Vandromme, een plastische tijd die kan variëren van een paar uur, een reeks vaste dagen, een 24 uur marathon, tot een levende installatie vergelijkbaar met de duur van een tentoonstelling.

 

Voor Klarafestival brengen Soupart & Vandromme Episode#1, het eerste luik van een vijfdelige film. De film werkt als een alternatieve voorstellingsruimte waar de magistrale ruimte van Wild Gallery in Vorst het kader vormt waarin de dansers en danseressen figuren dansen uit het choreografisch pallet van Isabella Soupart terwijl Guy Vandromme trage en uitgepuurde pianomuziek speelt van Eva-Maria Houben en in de filmscore ook omgevingsgeluiden binnendringt naast door Guy Vandromme gecapteerde, sonore landschappen. 

Laatste concerten

/ klarafestival.be

songs of nature

händel ontmoet henderickx
meer info
/ klarafestival.be

let's talk about the future!

een gesprek met Juri de Marco
meer info
/ klarafestival.be

listening to the change

van berlijn naar brussel
meer info