debat: door het oog van de klimaatstorm

the digital experience

Met de lente voor de deur wordt Klarafestival 2021 steeds concreter. Tijd voor een update.

In maart kunnen we nog geen live publiek ontvangen. Klarafestival gaat bijgevolg volledig digitaal. Van 13 tot 22 maart bieden we op onze vernieuwde website maar liefst twaalf audiovisuele projecten aan. Naar goede gewoonte kan u die ook beleven via Klara, zowel op de radio, via de Klara-app als op de website. De voorstellingen zijn nadien ook te bekijken op VRT NU, alsook te volgen via Proximus Pickx. Van 25 tot 28 maart zullen negen voorstellingen bovendien deel uitmaken van de programmatie van de nieuwe pop-up cultuurzender Podium 19

Klarafestival kan in deze uitzonderlijke tijden blijven rekenen op trouwe partners. We danken BOZAR, Flagey, Muntpunt en Passa Porta Festival voor de artistieke samenwerking. Maar ook onze subsidiënten en partners KPMG, Yakult, Nationale Loterij, Proximus en OMER die ons een hart onder de riem blijven steken.

In een tijd waar we van kwalitatieve opnames van klassiek repertoire slechts een muisklik verwijderd zijn, focust Klarafestival 2021 op onontdekt werk, nieuwe creaties en symbioses tussen beeld en klank. Belgisch talent zal de toon aangeven. Daarnaast wisten we ook enkele buitenlandse gasten te engageren. Met trots stellen we u hieronder reeds enkele highlights voor.

bc

- Op 13 maart gaat het festival van start met Songs of Nature. In deze scenische productie (regie: Shuang Zou) stellen B’Rock en de sopraan Sunhae Im zich de vraag hoe men in de barokperiode de natuur beleefde. Korte, gloednieuwe composities van Wim Henderickx gaan in dialoog met een intieme liederencyclus van Händel: de Neun deutsche Arien.
 

- Listening to the change is een interactief concert van het STEGREIF.orchester. Dit toonaangevend Berlijns improvisatieorkest staat onder leiding van Juri De Marco en weet als geen ander de vinger aan de pols van de tijd te houden. Aan de hand van enkele volksmelodieën vertellen de instrumentalisten actuele Europese verhalen. Weerbaarheid is daarbij een steeds terugkerend thema en wordt aan het einde van het concert op onorthodoxe wijze Beethoveniaans gevierd. Live vanuit Berlijn.

- Het laatste project dat de betreurde dirigent, componist en pianist Reinbert de Leeuw afwerkte, was een arrangement van Mahlers Das Lied von der Erde. Het Brusselse ensemble Het Collectief voert dit eigenzinnige arrangement uit met Lucile Richardot en Yves Saelens als zangsolisten en onder de muzikale leiding van Gregor Mayrhofer.

- Klarafestival vroeg aan heel wat componisten om nieuw werk te schrijven. Daarbij kregen ze ook de opdracht om samen te werken met beeldende kunstenaars en videografen. In de voorstelling Sound & Vision gaan al deze kersverse symbioses tussen beeld en klank in première. Met onder andere werk van Saskia Venegas Aernouts, Frederik Croene, Eva-Maria Houben, Frederik Neyrinck en Vessel (Sebastian Gainsborough).

- Samen met het Passa Porta Festival vroeg Klarafestival aan de bekende Nederlandse schrijver Ilja Leonard Pfeijffer (auteur van onder andere Grand Hotel Europa) een nieuwe idylle te schrijven. Frederik Neyrinck vertoonde deze tekst voor sopraan Lore Binon, verteller Josse De Pauw en enkele instrumentalisten van I SOLISTI. De uitvoering van dit werk in de voorstelling De oude woorden van een tekst die komen gaat op 22 maart vormt de afsluiter van Klarafestival 2021.
 

Binnenkort maken we het volledige programma van Klarafestival 2021 bekend. Samenwerkingen met het Brussels Philharmonic, Ictus en Collegium Vocale Gent zijn maar een paar van de zaken die u verder nog kan verwachten. We zijn ook bijzonder trots om een concert van het Antwerp Symphony Orchestra in onze programmatie te kunnen opnemen. 

 

Registreer nu

Klarafestival 2021: the digital experience gaat door van 13 tot 22 maart. Ontdek vergeten parels, onbetwiste meesterwerken, tal van nieuwe creaties en ook nieuw talent. Wilt u genieten van de gratis digitale concerten? Registreer nu via www.klarafestival.be/live en bekijk het volledige festival in optimale beeld -en geluidskwaliteit.

 

Beelden

© Jury Heinsch

© Bjorn Comhaire

Laatste concerten

No results found