Barbara Hannigan

Barbara Hannigan als festivalartiest

ontdek welke activiteiten Barbara Hannigan in petto heeft 

De festivalartiest van Klarafestival 2023 is niemand minder dan de Canadese sopraan en dirigent Barbara Hannigan. Wat dat precies inhoudt, ontdek je hieronder.

 

Festivalthema: Become music

Become music: het zou zowaar haar lijfspreuk kunnen zijn. Want wanneer Barbara Hannigan op het podium staat, beschouwt ze zichzelf niet zozeer als een leider, wel als een verbinder. Die verbondenheid zindert door de ruimte, over het podium en tot bij het publiek. Samen vormen we een muzikale gemeenschap, eentje waarin de vele, vaak kleine interacties tussen dirigent, orkest en publiek een muzikale cocktail creëren die je na afloop onmogelijk kan reproduceren. En soms, dan is er een moment waarop alle puzzelstukjes precies in elkaar vallen. Zelf spreekt Barbara Hannigan dan van een magisch ‘equilibrium’. Samen ‘maken’ of meer nog, ‘worden’ we muziek. 

10.03 Openingsconcert met het London Symphony Orchestra

Op vrijdag 10 maart geeft Barbara Hannigan de aftrap van Klarafestival samen met het London Symphony Orchestra. In Messiaens L’Ascension rinkelt de hemel met triomfantelijke trompetten en serene strijkers. In Mahlers Vierde Symfonie droomt een hongerig kind van een verrukkelijk hiernamaals, waarin het wild door de straten paradeert en de vissen op vastendag naar je toe zwemmen.

 

16.03 Music among friends in flagey

‘Equilibrium’: het staat niet alleen voor dat magische moment tussen musici en publiek, maar ook voor Barbara Hannigans bijzondere mentorschapproject. Op 16 maart deelt ze het podium met solisten uit haar Equilibrium Young Artists programma. Die verenigt ze met het door haar geliefde LUDWIG Orchestra. Tijdens deze muzikale reünie in Flagey brengen ze samen modernistische kamermuziek van Ravel, Delage en Stravinsky. 

16.03 EU-stagiaires

Samen met het Traineeships Office van de Raad van de Europese Unie nodigt Klarafestival jaarlijks een groep stagiaires van Europese instellingen uit. Dit jaar is de jonge, internationale groep te gast bij het concert Music among friends. Vooraf worden ze verwelkomd door minister Sven Gatz en artistiek directeur Joost Fonteyne, waarna Barbara Hannigan en Equilibrium-leden Rolf Verbeek en Emma Posman hun ervaringen delen.

 

17.03 Open masterclass

Op 17 maart is Barbara Hannigan als festivalartiest van Klarafestival te gast bij de Koningin Elisabeth Muziekkapel. Tijdens deze inspiratiedag werkt Hannigan samen met artiesten die in residentie zijn bij de Muziekkapel en deelt ze haar muzikale visie die aan de basis ligt van haar Equilibrium Young Artists programma. Dat doet ze in het gezelschap van auteur en performance coach Jackie Reardon. 

 

17.03 Film & aftertalk 

Het intieme filmportret I'm a Creative Animal neemt de kijker mee in de bijzondere wereld van Barbara Hannigan, een die wordt beheerst door passie en discipline. Haar grensverleggende nieuwsgierigheid en zin voor avontuur maken haar tot een van de meest fascinerende en veelzijdige artiesten van onze tijd. Na de film is er een aftertalk met niemand minder dan Barbara Hannigan zelf en Joost Fonteyne, artistiek directeur van Klarafestival. 

Laatste concerten

No results found